VDS Nedir, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Kullanıcının, sunucuyu kesintisiz şekilde kullanması için geliştirilmiş bir kısım web sitesi barındırma şekilleri kurulmuştur. Söz konusu yöntemler fiziksel sunucu, sanal sunucu ve bulut sunucu gibi farklı türlere ayrılır. VDS de bu kapsamda ortaya çıkan bir sanal sunucu çeşididir.
VDS, sanallaştırma teknolojisinden istifade ile bir sunucuya ait olan donanımların birbirinden tamamen ayrılmış şekilde daha küçük sunuculara ayrılmasını esas alır. Web sitesinde VDS kullanan site sahibi ya da yöneticileri, kendileri için özel olarak ayrılmış işlemci ve RAM gibi kaynaklara sahiptir. Bu da VDS sayesinde sağlanır. VDS, izolasyon ve performans özellikleri nedeniyle etkili bir hosting çözümüdür.
İnternet üzerinden kesintisiz hizmet almanız için geliştirilmiş en verimli hosting çözümü VDS'dir. İngilizce açılımı Virtual Dedicated Server olan VDS, bir kısım avantaj ve dezavantajları olan bir sistemdir.
VDS'nin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Yukarıda da değindiğimiz gibi VDS, bir kısım avantajlara sahip olmanızı sağlar. Bu kapsamda aşağıdaki avantajlara değinmek istiyoruz:
- VDS kullanımında, CPU, RAM ya da disc alanı gibi kaynaklar paylaşımsız olarak kullanılır. Söz konusu kaynakların her biri kullanıcıya özeldir. Kullanıcıların diğer web sitesi kaynaklarını kullanmasına engel olunur. Bu nedenle kullanıcıların birbirinin performansını etkilemesi söz konusu değildir.
- VDS, site sahiplerine root erişimi imkânı sağlayarak site üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarını sağlar.
- Sistemin sağladığı avantajlardan biri de ihtiyaç duyulması halinde kaynak artırımı yapılabilmesidir. Bu da yenilikçi bir sistem olmasının sonucudur.
- VDS sayesinde web sitesinin trafik yoğunluğu ile başa çıkmak kolaydır. Yaratılan bu avantaj, web sitesinin geç yüklenme sorununun ortadan kalkmasını sağlar.
- VDS, dedicated sunuculara nazaran daha ekonomik olmasının yanında benzer özellikleri de kullanıcıya sunar.
- Dilediğiniz şekilde güvenlik yazılımı kurmanıza imkân tanır.
- Kaynak kullanımında bağımsızlık ortaya koyan VDS, saldırı alan sitelerden etkilenme ihtimalini düşürür.
VDS'nin Dezavantajları Nelerdir?
- VDS her ne kadar büyük avantajlara sahip olsa da bir kısım dezavantajları da vardır. Sistemin aşağıdaki dezavantajlarına dikkat çekmek istiyoruz:
- VDS, sunucuda bulunan bir kısım yazılımların özelleştirilmesi istendiğinde kullanıcının teknik bilgi sahibi olması gerekir.
- Dedicated ve bulut sunuculara nazaran sunucu kaynakları sınırlıdır.
- VDS, VPS ve paylaşımlı hosting çözümlerine göre daha yüksek performans ortaya koyar. Fakat tek bir kullanıcıya ait olan dedicated sunucunun gücüne erişemez.
- Web sitesinde, dedicated sunuculara göre daha az yetki sahibi olursunuz.
Paylaşımlı Hosting Hizmeti İle VDS Arasındaki Farklar Nelerdir?
VDS'nin diğer hosting sistemlerinden de önemli farklılıkları vardır. Bu kapsamda paylaşımlı hosting ile VDS arasındaki farklar konusunda aşağıdaki hususları belirtmek istiyoruz:
- Paylaşımlı hosting hizmetinde, sunucuda bulunan tüm kaynaklar çok sayıda web sitesi tarafından ortak olarak kullanılır.
- VDS'da daha az web sitesi bulunur. Bu nedenle daha fazla kaynak tahsisi yapılması gerekir.
- Paylaşımlı hostingde bir web sitesinin performansından diğer web siteleri de etkilenebilir. VDS için bu durum söz konusu değildir.
- Paylaşımlı hostingde web sitesi sahibi ya da yöneticisinin sunucu üzerinde kontrol mekanizması yoktur. VDS'de ise durum tam tersidir.
- VDS, paylaşımlı hosting hizmetine nazaran daha fazla güvenlik ve gizlilik sağlar.
- Paylaşımlı hostingde trafik dalgalanmaları söz konusu olduğundan VDS kadar sağlıklı kullanım sağlamayabilir.
VDS İle VPS Arasındaki Farklar Nelerdir?
VDS, VPS'den de farklı bir çalışma sistemine sahiptir. İki sistem arasındaki farklılıkları şu şekilde sıralayabiliriz:
- VDS'de donanım olarak, VPS'de ise yazılımsal bir ortak kullanım söz konusudur.
- VDS kullanan sistemlerde kaynaklar paylaşılmaz. VPS'de ise kaynaklar ortak kullanılır.
- VPS, VDS'ye nazaran daha ekonomik bir sistemdir.
- VPS, VDS'den daha güçlü bir kontrol mekanizmasına sahiptir.
- VDS'de bulunan web sitelerinin performansı birbirinden etkilenmez. VPS'de ise sitelerin performansının birbirinden etkilenmesi söz konusudur.
VDS İle Dedicated Sunucular Arasında Ne Gibi Farklar Vardır?
VDS ile dedicated sunucular arasında da önemli farklılıklar vardır. Sunucu sistemlerini kullanırken aşağıdaki farklılıkları dikkate alabilirsiniz:
- Dedicated sunucular fiziksel sunucu iken VDS sanal bir sunucudur.
- Dedicated sunucularda tüm kaynakların tek bir kullanıcı tarafından kullanılması söz konusudur. VDS'de ise kaynakların birden fazla kullanıcıya paylaştırılması durumu vardır.
- Dedicated sunucu kullananlar istediği işletim sistemini kullanabilir.
- VDS'de dedicated sunucunun sağladığı tam denetim mekanizması yoktur.
- VDS orta ölçekli işletmeler için uygun bir sistem iken dedicated sunucular daha büyük ölçekli işletmeler tarafından tercih edilir.
- Dedicated sunucuların performansı yüksek olmasının yanında maliyeti de aynı oranda yüksektir.
Bulut Sunucular İle VDS Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?
VDS'nin bulut sunucularla da arasında bir kısım farklar vardır. Bu kapsamda sunucu seçimi yaparken aşağıdaki farklılıkları göz önünde bulundurabilirsiniz:
- Bulut sunucular kullanıcıya daha fazla sunucu desteği sunar. Bu sayede içerikleriniz çok sayıda sunucuda depolanabilir.
- VDS, web sitelerinin güvenliğinin sağlanmasında güvenlik açısından çok daha avantajlıdır.
- Bulut sunucularda yer alan kümelerden birisinin çökmesi durumunda, diğer kümeler sayesinde erişim devam eder.
Hangi Web Sitelerinde VDS Kullanılır?
VDS, aşağıdaki özelliklere sahip web sitelerinde kullanmak için çok idealdir:
- Yavaş yüklenme sorunu olan web sitelerinde,
- Trafik dalgalanma sorunu olan web sitelerinde,
- Yüksek kaynağa ihtiyaç duyulan web sitelerinde.
Online satış yapan e-ticaret sitelerinde VDS sisteminin tercih edilmesi durumunda arzu edilen verim alınabilir. Yukarıdaki sistemlerin avantaj ve dezavantajlarını göz önünde bulundurarak hangi sistemi kullanacağınıza karar verebilirsiniz.